Polyester
Maskinvask 30°. Stryk på lav- eller mellomtemperatur, avhengig av plaggets styrke.

Viskose

Vaskes i 30°. Håndvask anbefales. Tørkes ved at man legger plagget på et håndkle og "presser ut" plagget uten å vri det. Plantørk eller heng på henger. Stryk på vrangen med lav- eller mellomtemperatur, avhengig av plaggets styrke.

Ull
Håndvask 30° eller maskinvask på ullprogram 30°. Plantørk plagget. Tørkes ikke i trommel. Stryk eventuelt veldig forsiktig på lav temperatur. Observér at ull er følsomt for møll.

Lin
Maskinvask 40°. Stryk på høy temperatur.

Akryl
Maskinvask 30° eller 40°. Stryk på lav temperatur.

Silke
Renses eller håndvaskes i 30°. Plantørk plagget. Observér at silke er følsomt for sol og at plagget derfor kan blekes. Stryk meget forsiktig på lav temperatur med en fuktig klut.

Bomull
40° for kulørte plagg, 60° eller 90° for hvite. Stryk på høy temperatur (medium temperatur i noen tilfeller). Observér at bomull har en viss tendens til å krympe eller dra seg.

 

Latex

Under/før bruk
Skarpe kanter kan ripe opp latexen, så det er viktig at du tar av deg smykker og ringer før du tar på deg et plagg. Noen metaller har også den eganskapen at den kan misfarge latex. Det er viktig at du sørger for å ha en fullstendig tørr kropp. Strø gjerne litt talkum på deg først. Det kan også være lurt å ha på seg myke hansker/vanter under påføringen da skarpe negler kan skrape opp og lage rifter i plagget.  Vær ikke skitten på hendene eller ellers på kroppen når du bruker latex klær. Mye svette kan i noen tilfeller også misfarge latex. Oljer, kremer, kosmetikk og gildemidler kan virke nedbrytende.

Vask
Følger du disse enkle rådene vil du til en hver tid ha rene og fine latexplagg hver gang de skal brukes. Har du tilgang til en stor balje kan det lønne seg å fylle den opp et godt stykke med lunket vann, ca kroppstemperatur. Ha gjerne en litt mild håndsåpe eller Milo i vannet. Vask plagget på innsiden og utsiden, om mulig vreng det forsiktig i vannet. Skyll så i rent lunket vann. Tørk gjerne av overflødig vann forsiktig med et mykt håndkle eller lofritt tøystykke. Heng plagget til tørk et sted med dempet belysning og ikke i sollys eller sterkt halogenlys(spotlights o.l). Ikke bruk tørketrommel eller føner til å framskynne tørkingen. Vær forsiktig med bruk av klesklyper og kleshengere - bruk hengere av tre eller plast.

Oppbevaring
Sørg for at plagget er helt tørt. Dryss litt talkum på. Legg eller om mulig heng plagget i en sort plastpose/sekk eller klespose . Heng det i et skap eller legg det i en skuff. Sørg for at stedet ikke er veldig fuktig eller varmt. Hold plagget unna sterke varmekilder. Latex brenner godt! Latex kan få stygge brune flekker ved nærkontakt med metaller som for eksempel kobber, bronse eller messing. Vær forsiktig med smykker, mynter o.l.

God Latexpleie:

***  Bruk vannbasert gildemiddel med latex.

***  Vask latexplaggene dine etter hver bruk.

***  Tørk deg godt og bruk talcum på plaggene før de pakkes ned for lagring.

 

***  Ikke bruk oljebaserte produkter sammen med latex.

***  Ikke utsett plagget for sollys over lang tid

***  Ikke utsett plagget for sterk varme eller åpen flamme.

***  Ikke vask plagget i vaskemaskin

***  Ikke bruk tørketrommel eller føner for tørking

***  Ikke bruk sterke og etsene vaskemidler

***  Vær forsiktig med skarpe kanter

 

 

 

 

Lakk/Vinyl

 

Lakk/Vinyl
krever ikke like mye oppmerksomhet av brukeren som latex gjør. Men for å opprettholde kvaliteten og levetiden på klærne/undertøyet er det å anbefale at du følger disse enkle rådene.

Vasking av Lakk/vinyl
Kun håndvask i lunket vann ca 30-40 grader. Vær forsiktig med bruk av såpe, bruk stort sett såpe bare på eventuelle vansklige flekker. Bruk da en mild såpe, for eksempel et par dråper Milo. Vask plaggene med vrangen ut. Skyld godt av eventuelle såperester. Tørk gjerne forsiktig av overføldig vann med et mykt håndkle eller tøystykke. La plagget tørke på vrangen en stund, vreng så plagget med rette side ut og fortsett tørkingen til plagget er helt tørt. Ikke prøv å fremskynne tørkingen ved bruk av tørketrommel, hårføner eller lignende. Varmen kan smelte laken/vinylen.

Vær forsiktig med
Løsemidler av alle slag kan ødelegge lakk klærne dine. Vær også forsiktig med neglelagg, hårspray og neglelakkfjerner(Aceton). Ta gjerne på neglelakk og lignende en god stund før du kler deg opp.

Oppbevaring av Lakk/Vinyl
To ting er viktig å vite. Hold forskjellige farger adskilt fra hverandre. Spesielt lyse farger bør ikke oppbevares nært andre plagg med sterke farger. Oppbevar så sant det er mulig plaggene hengende. Gjerne i en klespose eller lignende.

Glans - Lakk/Vinyl
krever i motsetning til gummi/latex ikke behandling med silikonspray/glansspary for å få et blankt og skinnende ytre. Lakk av høy kvalitet har av "natur" en høy glans. Fingermerker og lignende fjerner du greit med en fuktig,myk og lofri klut.